2022-11-15

Fermentowane składniki kosmetyków – dlaczego warto ich używać?

Przeczytaj oryginalny artykuł dr hab. n. med. Magdaleny Gorskiej-Ponikowskiej

Fermentacja jest unikalnym procesem biologicznym z udziałem mikroorganizmów. Dzięki fermentacji możemy otrzymać cenne produkty, wykorzystywane w kosmetologii i dietetyce.

Dobroczynne działanie fermentowanych produktów spożywczych jest znane od dawna. Doskonale znamy kefiry, kiszone ogórki czy kiszoną kapustę, które korzystnie wpływają na zdrowie naszych jelit. Ułatwiają trawienie i wchłanianie substancji odżywczych, w głównej mierze poprawiając florę bakteryjną jelit.

Podobnie jak sfermentowana żywność, również kosmetyki zawierające fermentowane składniki przynoszą wiele korzyści. Mikroorganizmy w procesie fermentacji prowadzą do powstania produktów, które dodane do kosmetyków powodują, że nasze ciało je kocha!

Fermentowane składniki kosmetyków są szczególnie cenione w koreańskiej pielęgnacji skóry. Na rynku europejskim są jednak bardzo rzadko stosowane. Na szczęście dobroczynne właściwości fermentów w kosmetologii zaczyna się odkrywać i szeroko doceniać w ostatnim czasie.

Korzyści 

Fundamentalną cechą docenianą przez technologów kosmetycznych jest BIOAKTYWACJA, czyli zdolność substancji fermentowanych do wzmacniania działania składników aktywnych.

W procesie fermentacji mikroorganizmy uwalniają enzymy prowadzące się do powstania nowych rodzajów związków z np. z grupy lipidów. Te związki z uwagi na swoją prostszą budowę, są zazwyczaj łatwiej przyswajalne dla organizmu ludzkiego. W ten sposób możemy wpływać na skład kosmetyków, aby jak najintensywniej pełniły swoją funkcję. 

Oleje fermentowane

Jedną z najbardziej wartościowych grup związków, które mogą być poddawane fermentacji są oleje. W Polsce są dostępne mieszaniny takich olejów do stosowania na skórę twarzy i ciała. Natomiast, zastosowanie olejów fermentowanych w kremach zostało wykorzystane dopiero w zeszłym roku w kosmetykach Skin Science.

Zalety – działanie w głąb skóry

Aby kosmetyk mógł wywrzeć jakiekolwiek działanie na komórki skóry, substancje aktywne, które są w nim zawarte, muszą przez skórę przeniknąć. Jeśli tego nie zrobią, kosmetyk będzie działał tylko powierzchniowo na warstwę rogową naskórka, zbudowaną z martwych komórek.

Należy podkreślić, iż nasza skóra zazwyczaj nie potrafi „wchłonąć” substancji aktywnych, nawet tych pochodzących z naturalnych kosmetyków. Jest to zjawisko fizjologiczne i pożądane, gdyż nieprzepuszczalność dla wody oraz większości substancji jest głównym zadaniem skóry.

Aby dana substancja aktywna mogła przeniknąć przez skórę i dostać się do jej komórek musi posiadać odpowiednie właściwości oraz strukturę chemiczną – taka substancja powinna być drobnocząteczkowa, niezjonizowana oraz lipofilowa.

Barierę skórną można jednak w pewien sposób „oszukać” używając fermentacji jako narzędzia. Proces fermentacji pozwala mikrorganizmom rozłożyć cząsteczki na mniejsze i bardziej biodostępne dla organizmu. W ten sposób zwiększamy skuteczność wchłaniania substancji aktywnych z kosmetyku.

Zalety – działanie antyoksydacyjne

Oleje fermentowane charakteryzują się przewagą antyoksydantów, czyli substancji neutralizujących reaktywne formy tlenu i azotu, w stosunku do zwykłych olejów.

Substancje utleniające (oksydanty) prowadzą do zniszczenia składników komórek, czy organelli komórkowych, a w konsekwencji do śmierci komórek. Rolą antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy, jest poświęcenie się poprzez reagowanie z oksydantami. Dzięki temu nasze komórki są chronione. W składzie olejów fermentowanych znaleźć można naturalne antyoksydanty takie jak witaminę E, czy też polifenole.

Bardzo ciekawym składnikiem olejów fermentowanych jest również lipid MEL – mannozoerytrytol. Posiada on świetne właściwości antyoksydacyjne. Ponadto, przenika przez skórę i potrafi wbudowywać się w uszkodzoną warstwę lipidową skóry. Dzięki temu regeneruje oraz nawilża skórę.

Zalety – działanie przeciwzapalne

Jedną z niewątpliwych zalet olejów fermentowanych są ich właściwości przeciwzapalne. Oleje fermentowane hamują aktywność indukowanej syntazy tlenku azotu (iNOS) oraz cyklooksygenazy 2 (COX2), dwóch najważniejszych enzymów prozapalnych, jak również wytwarzanie cytokin prozapalnych (interleukiny 2, czynnika TNFα oraz kolagenazy).

Dzięki temu, kosmetyki bogate w oleje fermentowane są szczególnie wskazane dla osób, które cierpią na problemy skórne związane z aktywacją stanu zapalnego.

Dla kogo?

Najkrócej: dla każdego, kto chce dbać o prawidłowy stan swojej skóry. Kosmetyki bogate w oleje fermentowane są w szczególności przeznaczone dla osób, które potrzebują regeneracji i odżywienia skóry. Są również wskazane dla osób, które cierpią na stany zapalne skóry jak np. trądzik, atopowe zapalenie skóry, łojotokowe zapalenie skóry.

O stan skóry należy dbać przez cały rok. Natomiast podczas zimy nasza skóra szczególnie narażona jest na odwodnienie, wysuszenie oraz zaburzenie jej równowagi wodno-lipidowej. Z pomocą przychodzą zabiegi oraz kosmetyki bogate w oleje fermentowane.

pixel

Polecane

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij