Fermentowane składniki kosmetyków – dlaczego warto ich używać?
Oleje fermentowane
Jedną z najbardziej wartościowych grup związków, które mogą być poddawane fermentacji są oleje. W Polsce są dostępne mieszaniny takich olejów do stosowania na skórę twarzy i ciała. Natomiast, zastosowanie olejów fermentowanych w kremach zostało wykorzystane dopiero w zeszłym roku w kosmetykach Skin Science.
Zalety – działanie w głąb skóry
Aby kosmetyk mógł wywrzeć jakiekolwiek działanie na komórki skóry, substancje aktywne, które są w nim zawarte, muszą przez skórę przeniknąć. Jeśli tego nie zrobią, kosmetyk będzie działał tylko powierzchniowo na warstwę rogową naskórka, zbudowaną z martwych komórek.
Należy podkreślić, iż nasza skóra zazwyczaj nie potrafi „wchłonąć” substancji aktywnych, nawet tych pochodzących z naturalnych kosmetyków. Jest to zjawisko fizjologiczne i pożądane, gdyż nieprzepuszczalność dla wody oraz większości substancji jest głównym zadaniem skóry.
Aby dana substancja aktywna mogła przeniknąć przez skórę i dostać się do jej komórek musi posiadać odpowiednie właściwości oraz strukturę chemiczną – taka substancja powinna być drobnocząteczkowa, niezjonizowana oraz lipofilowa.
Barierę skórną można jednak w pewien sposób „oszukać” używając fermentacji jako narzędzia. Proces fermentacji pozwala mikrorganizmom rozłożyć cząsteczki na mniejsze i bardziej biodostępne dla organizmu. W ten sposób zwiększamy skuteczność wchłaniania substancji aktywnych z kosmetyku.
Zalety – działanie antyoksydacyjne
Oleje fermentowane charakteryzują się przewagą antyoksydantów, czyli substancji neutralizujących reaktywne formy tlenu i azotu, w stosunku do zwykłych olejów.
Substancje utleniające (oksydanty) prowadzą do zniszczenia składników komórek, czy organelli komórkowych, a w konsekwencji do śmierci komórek. Rolą antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy, jest poświęcenie się poprzez reagowanie z oksydantami. Dzięki temu nasze komórki są chronione. W składzie olejów fermentowanych znaleźć można naturalne antyoksydanty takie jak witaminę E, czy też polifenole.
Bardzo ciekawym składnikiem olejów fermentowanych jest również lipid MEL – mannozoerytrytol. Posiada on świetne właściwości antyoksydacyjne. Ponadto, przenika przez skórę i potrafi wbudowywać się w uszkodzoną warstwę lipidową skóry. Dzięki temu regeneruje oraz nawilża skórę.
Zalety – działanie przeciwzapalne
Jedną z niewątpliwych zalet olejów fermentowanych są ich właściwości przeciwzapalne. Oleje fermentowane hamują aktywność indukowanej syntazy tlenku azotu (iNOS) oraz cyklooksygenazy 2 (COX2), dwóch najważniejszych enzymów prozapalnych, jak również wytwarzanie cytokin prozapalnych (interleukiny 2, czynnika TNFα oraz kolagenazy).
Dzięki temu, kosmetyki bogate w oleje fermentowane są szczególnie wskazane dla osób, które cierpią na problemy skórne związane z aktywacją stanu zapalnego.
Dla kogo?
Najkrócej: dla każdego, kto chce dbać o prawidłowy stan swojej skóry. Kosmetyki bogate w oleje fermentowane są w szczególności przeznaczone dla osób, które potrzebują regeneracji i odżywienia skóry. Są również wskazane dla osób, które cierpią na stany zapalne skóry jak np. trądzik, atopowe zapalenie skóry, łojotokowe zapalenie skóry.
O stan skóry należy dbać przez cały rok. Natomiast podczas zimy nasza skóra szczególnie narażona jest na odwodnienie, wysuszenie oraz zaburzenie jej równowagi wodno-lipidowej. Z pomocą przychodzą zabiegi oraz kosmetyki bogate w oleje fermentowane.